Dokumentum keresés

Birtokvédelmi jogeset - elbirtoklás Új

I. Nem minősül a joggal való visszaélésnek, ha valaki az alaki hiba (szerződés írásba foglalásának elmaradása) miatt érvénytelen szerződést utóbb nem kívánja megkötni, a szerződési nyilatkozat nem pótolható a bíróság ítéletével.

II. A szóbeli megállapodást követően az alperes által kifizetett vételár a szerződés megkötésének elmaradása esetén sem minősül jogalap nélküli gazdagodásnak, ha a felperes nem jutott vagyoni előnyhöz, mert a megvásárolni kívánt ingatlanra az alperes tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásba utóbb elbirtoklás jogcímén került bejegyzésre.

III. A tulajdonos részére nem adható birtokvédelem olyan ingatlanra, melyet annak birtokosa 15 év szakadatlan birtoklást követően elbirtokolt, és a bíróság a birtokháborítás megszüntetése tárgyában indított perben a birtokos, mint alperes viszontkeresetére az elbirtoklást megállapította. A tulajdonos hozzátartozójának az ingatlanra történő földhasználókénti bejegyzése nem minősül a tulajdonnal való rendelkezésnek, és a tulajdonostól a földalapú támogatás megvonása sem eredményezi az elbirtoklás megszakadását.

IV. A birtokos, aki az ingatlant sajátjaként birtokolja, nem hivatkozhat elbirtoklásra, ha a tulajdonos rendelkezik az ingatlannal, és az elidegenítést az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezték.

 

Név: birtokvedelmi_jogeset_elbirtoklas.pdf
Méret: 105.18 KB
Típus: application/pdf
Létrehozva: 2015-06-02