Dokumentum keresés

Birtokvédelmi jogeset - esőcsatorna vizesedés Új

I. A társasház falán a csapadékvizet levezető csatorna – más tulajdonosok hozzájárulása nélküli – oly módon történő átalakítása, hogy lehajtható vízterelő lemezzel a lefolyó vizet össze lehessen gyűjteni, birtokháborítást valósít meg, ha a kiömlő víz a társasház falának, illetve a vizet összegyűjtő hordó alatti betonpadozatnak a vizesedését, károsodását okozza.

II. Az ingatlanok vonatkozásában a haszonélvezőnek is van kereshetőségi joga. A haszonélvező akkor is jogosult a birtokvédelemre, ha az ingatlanokat ténylegesen nem lakja, hanem azokat bérbeadás útján hasznosítja.

III. A fél által beszerzett magánszakértői vélemény a fél szakmai állásponttal alátámasztott nyilatkozataként értékelhető, a szakértelemmel bíró személy tanúként hallgatható meg. Szakértőként csak az járhat el a perben, akit a perbíróság rendel ki.

IV. Önmagában az a körülmény, hogy a bíróság a perben nem rendel el igazságügyi műszaki vagy építész szakértői bizonyítást, nem teszi megalapozatlanná az elsőfokú bíróság ítéletét, ha az egyéb bizonyítási eszközöket egyenként és összességében okszerűen mérlegelve helyes végkövetkeztetésre jutott.

Név: birtokvedelmi_jogeset_esocsatorna_vizesedes.pdf
Méret: 119.6 KB
Típus: application/pdf
Létrehozva: 2015-06-17